Warsztaty z kiszenia kapusty to kolejne zajęcia, które przypadły dzieciom do gustu. Tym razem odwiedziliśmy Szkołę Podstawową w Dąbrowie Masłomęckiej.
Uczniowie dowiedzieli się o tradycyjnych metodach konserwacji żywności oraz aktywnie uczestniczyli w procesie kiszenia kapusty. Każdy z uczestników miał szansę szatkować kapustę, mieszać, doprawiać i ugniatać.
Był ogrom wiedzy ciekawie przekazanej przez wspaniałą Krystynę Drzygało. Nawiązała się również wymiana przepisów i porad z uczniami z Ukrainy.
Po ciężkiej pracy każdy z uczniów otrzymał słoiczek z tak cennym produktem do domu. Na zakończenia spotkania grupa miała czas na odpoczynek na terenie szkolnym i skosztowanie wspólnie przygotowanego kociołka warzywno-mięsnego.
Dyrekcji i Pedagogom dziękujemy za zaproszenie. Było nam niezmiernie miło u Was gościć. Wszystkim uczniom dziękujemy za czynny udział i zaangażowanie!
Pełna galeria z warsztatów dostępna na Facebooku Centrum Integracji Społecznej.