Warsztat gastronomiczny to zajęcia obejmujące przygotowanie do pracy w zawodzie kucharza lub pomocy kuchennej, nabycie umiejętności sporządzania potraw zgodnie z wymogami technologii żywienia i higieny.
Tematami zajęć będą również: wdrażanie do przestrzegania przepisów BHP i ekonomicznego wykorzystywania surowców oraz estetycznego podawania potraw.
Warsztat gastronomiczny będzie zorganizowany w specjalistycznie wyposażonej pracowni zgodnie z wymogami systemu HACCP. Program warsztatu podzielony będzie na bloki tematyczne, które dotyczyć będą przygotowywania określonych grup potraw m. in. potrawy z produktów mącznych, przetwory warzywne i owocowe, kuchnie świata.
Przykładowa tematyka realizowanych zajęć w ramach warsztatu gastronomicznego obejmuje m.in.:
- przygotowanie do pracy w zawodzie kucharza lub pomocy kuchennej
- dobra praktyka higieniczna i produkcyjna (GHP i GMP)
- wdrażanie do przestrzegania przepisów BHP
- obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych
- sporządzanie potraw z warzyw
- sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich
- sporządzanie potraw mącznych
- ciasta ziemniaczane
- zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii
- potrawy z drobiu
- potrawy z ryb
- sporządzanie przekąsek zimnych i gorących
Warsztat realizuje zlecenia zewnętrzne w postaci organizacji usług cateringowych na przyjęcia okolicznościowe (wesela, komunie, stypy, obiady, bankiety, spotkania biznesowe). Na co dzień przygotowywane są posiłki dla dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół, głównie z terenu gminy Hrubieszów (m.in. Mieniany, Czerniczyn, Kozodawy, Ślipcze, Dąbrowa, Cichobórz, Szychowice), a także dla maluchów będących podopiecznymi żłobka (Hrubieszów).